Wateroverlast: wat kunt u zelf doen?

Hoewel er geen records zijn gevestigd, waren de eerste drie maanden van 2024 behoorlijk nat. Ook in de eerste week van april is er heel wat regen gevallen. Dat leidt op veel plekken in Nederland tot wateroverlast. Met alle schade van dien.

Man zit onder water gehurkt op een vloer met een laptop op schoot en  zie je een lamp, bureau, plant, ordner en boek drijven
Nieuws
Datum: 08-04-2024

Het gaat dan bijvoorbeeld om tuinen die blank komen te staan, overlopende goten, dak lekkage en ondergelopen kelders. Hoewel niet al deze situaties zijn te voorkomen, kunt u gelukkig vaak wel maatregelen treffen om de kans op schade te verkleinen.

Dak controleren

Dat begint met het periodiek controleren van uw dak. Liggen alle pannen nog recht? Zijn er geen pannen waarin een scheurtje zit of waarvan een hoekje is afgebroken? De kleinste beschadiging kan namelijk al lekkage veroorzaken. Heeft u een plat dak? Check dan of er geen kleine scheurtjes of gaatjes in zitten.

Goten schoonmaken

Overstromende goten zijn een veelvoorkomende oorzaak van lekkage. In veel gevallen komt dit doordat ze niet goed zijn schoongemaakt. Alleen gevallen bladeren weghalen is namelijk niet genoeg. Ook de drab onderin de goot moet worden verwijderd. Die kan namelijk de afvoer verstoppen.

Tuin verduurzamen met subsidie

Een andere oorzaak van schade is dat regenwater in veel tuinen niet eenvoudig in de grond kan zakken omdat er teveel bestrating ligt. Dit is eenvoudig op te lossen door een deel van die bestrating te vervangen door grond met groen. Wist u trouwens dat meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten hiervoor subsidie aanbiedt?

Wat dekt de verzekering?

Bijna alle verzekeraars dekken schade door extreme regenval via de inboedel- en opstalverzekering. Alles wat 'vastzit' aan uw huis valt in principe onder de opstalverzekering. Losse spullen, zoals meubelen en de tv, zijn verzekerd via uw inboedelverzekering.

Eigen schuld

Om voor schadevergoeding in aanmerking te komen, geldt meestal wel dat u er zelf geen schuld aan heeft. Stond het slaapkamerraam nog open tijdens een hoosbui en is het parket nu geruïneerd? Dan bestaat de kans dat u zelf opdraait voor de kosten.

Meer informatie

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over een lopende of nieuwe woonverzekering? Neem dan even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.
Pastoor Gowthorpestraat 10
3772 CB Barneveld

Postbus 550
3770 AN Barneveld

Contact
Algemeen: 0342 405 340
Particulier: 0342 405 346
Zakelijk: 0342 405 344
Schade: 0342 405 346
Hypotheken: 0342 405 348
Pensioenen: 0342 405 348
Levensverzekeringen: 0342 405 348