Ziekteverzuim verzekeren. Waar dient u op te letten?

Iedere werkgever weet het: de kosten van ziekteverzuim kunnen hoog oplopen. Het risico is te groot om zelf te dragen, dus laat u zich adviseren over een verzuimverzekering. Wat zijn daarbij onze belangrijkste aandachtspunten?

An office without people
Nieuws
Datum: 04-06-2024

Als uw werknemer ziek wordt, betaalt u twee jaar lang, minimaal 70% van zijn loon. Een verzuimverzekering dekt die kosten voor loondoorbetaling. Maar verzekeraars hanteren daarbij wel een eigen risico. U kunt dan kiezen uit een conventionele verzuimverzekering waarbij u gedurende een aantal ziektedagen de loonkosten zelf betaalt en de verzekering daarna gaat uitkeren. Of u kiest de stop loss verzuimverzekering waarbij u afspreekt welk totaalbedrag aan loon van zieke medewerkers u zelf doorbetaalt. Is dat bedrag bereikt, dan neemt de verzekering de betalingsplicht van u over.

Verzekering zelf invullen

Dat is niet de enige keuze die u heeft, er valt meer op maat in te vullen. Want hoeveel dagen wilt en kunt u zelf de loonkosten doorbetalen? Of voor welk totaalbedrag aan loonkosten kunt u zelf verantwoordelijk blijven? En in uw cao staat hoeveel procent van het loon u moet doorbetalen, maar wilt u dat de verzekeraar het hele bedrag uitkeert, of betaalt u nog een deel? Naast de loondoorbetaling maakt u kosten voor het werven en uitbetalen van een vervangende arbeidskracht. Wilt u die werkgeverslasten in de verzuimverzekering meeverzekeren? Dit zijn allemaal keuzes die u met ons kunt bespreken.

Eigenrisicodrager

Verder betaalt u een verplichte premie voor (ex)medewerkers zonder ‘gewone’ arbeidsovereenkomst die bij ziekte nog recht hebben op een Ziektewetuitkering. Ook als ze niet meer bij u werken. U kunt voor deze groep eigenrisicodrager worden. In dat geval betaalt u zelf hun uitkeringen en zorgt u ook zelf voor de verzuimbegeleiding en re-integratie. Het voordeel van eigenrisicodrager zijn, is dat u een lagere verplichte verzekeringspremie betaalt. Maar u kunt onverwacht ook met hoge kosten te maken krijgen. Omdat u het hele proces van ziekte en re-integreren zelf in de hand hebt, kunt u daar echter op sturen en de kosten juist proberen te drukken.

Mkb verzuim ontzorgverzekering

Samen met de zieke werknemer moet u er alles aan doen om hem weer aan het werk te krijgen. Voor de begeleiding en re-integratie van zieke medewerkers kunt u een losse arbodienst inschakelen. Maar u kunt ook kiezen voor de mkb verzuim ontzorgverzekering. Dit is een heel geschikte verzekering voor kleine werkgevers die graag ontzorgd willen worden. De loondoorbetaling is verzekerd én de verzekeraar helpt u bij uw verplichtingen en taken rond re-integratie. Als u de adviezen van de verzekeraar opvolgt, komt bovendien een eventuele loonsanctie niet voor uw rekening.

Gesprek over oplossingen

Hoe heeft u het ziekteverzuim verzekerd? Wij gaan daarover graag met u in gesprek. Zijn er verbeteringen mogelijk? Of kunt u voordeliger uit bent en/of meer tijd overhouden voor wat u het liefste doet: ondernemen. Neem contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.
Pastoor Gowthorpestraat 10
3772 CB Barneveld

Postbus 550
3770 AN Barneveld

Contact
Algemeen: 0342 405 340
Particulier: 0342 405 346
Zakelijk: 0342 405 344
Schade: 0342 405 346
Hypotheken: 0342 405 348
Pensioenen: 0342 405 348
Levensverzekeringen: 0342 405 348